Drenthe steekt tonnen in leefbaar platteland


De provincie Drenthe ondersteunt ieder jaar initiatieven die de leefbaarheid van landelijk gebied vergroten. Dat gebeurt via zogeheten Leader-projecten in Zuidoost- en Zuidwest- Drenthe.

Gedeputeerde Staten stellen voor beide regio’s dit jaar 650.000 euro subsidie beschikbaar. De helft komt uit het Europese subsidiefonds POP3+, de andere helft legt de provincie zelf op tafel.

Leader is een Europees subsidie-, kennis- en actieprogramma om de leefbaarheid en economie van het platteland te stimuleren. Uit het Drentse potje zijn eerder bijvoorbeeld de Drenthe Hikes aangelegd in Ruinen, Westerbork en Dwingeloo. Dit zijn beleefroutes waarbij je met filmpjes op je telefoon of VR-bril informatie krijgt over de omgeving, de mensen en de verhalen van Drenthe.

In Odoorn gaat bakker Joost zijn zaak ombouwen tot een belevenisbakkerij, waar je de dagelijkse bakkersactiviteiten kunt volgen en zelf aan mee kunt doen. En aspergeboerderij Sandur gaat straks kookworkshops geven met groenten uit eigen tuin. Met het project Dorp in beweging wil de BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen) het bewegen en de gezondheid stimuleren. Zo komen er onder meer beweegtoestellen in Dalen, een dorpsmoestuin in Gasselternijveen, een beachvolleybalveld en tafeltennistafel bij het dorpshuis in 2e Exloërmond en een free run baan in Exloo.

Voor Leader-Zuidoost-Drenthe kunnen aanvragen voor nieuwe projecten ingediend worden van 9 mei tot en met 12 september. Voor Zuidwest-Drenthe gelden twee de aanvraagperiodes: van 14 februari tot en met 21 maart en van 9 mei tot en met 24 oktober.