Eerste beschikking LEADER overhandigd


Overhandiging LEADER beschikking

Jacob Bruintjes, voorzitter van de Lokale Actiegroep LEADER Zuidoost-Drenthe, heeft vandaag de eerste bijdrage overhandigd aan Jan Tuin voor project Geopark de Hondsrug Wandelcafés. Hierin bundelen veel partijen hun krachten via de Stichting HondsrugUp om wandelaars een bijzondere beleving te bieden. Vanuit LEADER krijgt het project een bijdrage van zo’n 55.000 euro. De Lokale Actiegroep LEADER Zuidoost-Drenthe is de commissie die LEADER-projecten stimuleert en beoordeelt. De beschikking wordt afgegeven namens de provincie Drenthe.

Wandelcafés wijst bezoekers de weg

De Stichting HondsrugUp coördineert het project Wandelcafés en neemt initiatief om de partijen bij elkaar te brengen. Voor de ontsluiting van de routes en informatie wordt gebruik gemaakt van het kanaal van Geopark de Hondsrug in de app AnnoDrenthe. Penningmeester Jan Tuin van HondrugUp is enthousiast: “We gaan niet alleen tientallen routes via de app ontsluiten, maar maken met bijvoorbeeld de molenstichting, musea en natuurorganisaties ook video’s voor in de app. Horecaondernemers sluiten aan door bijvoorbeeld speciale wandelmenu’s op de kaart te zetten en bezoekers actief te wijzen op de mogelijkheden.”

Bruintjes: “In het project Wandelcafés werken veel partijen samen die dat voorheen niet deden, zoals horecaondernemingen, dorpsbelangen en historische verenigingen. Met elkaar gaan ze aan de slag om de verhalen van het gebied te ontsluiten. Daarmee draagt het project echt een steentje bij aan de toeristische mogelijkheden van het gebied.”

Op deze pagina vind je meer over project Geopark de Hondsrug Wandelcafés.

Dorpsbelang Schoonoord: vijfpuntenplan voor dorpscentrum

Naast de Geopark de Hondsrug Wandelcafés zijn er meer projecten die een LEADER-subsidie hebben aangevraagd. Zo ontvangt Dorpsbelang Schoonoord een bijdrage voor het realiseren van haar vijfpuntenplan, met als doel een knus dorpscentrum met reuring, actie, warmte en kleur. Het plan omvat onder meer het versterken van Ellert en Brammert als symbool voor het dorp, invullen van leegstaande winkelpanden, meer samenwerking tussen ondernemers, het aanleggen van een tuin met vergeten groenten en nog veel meer. Hier vind je informatie over het vijfpuntenplan.

Ingediende projecten

Geopark de Hondsrug Wandelcafés en het vijfpuntenplan van dorpsbelang Schoonoord zijn vorig jaar ingediend voor een LEADER-bijdrage. In totaal zijn er vorig jaar 25 projecten ingediend, verdeeld over twee tenders. De komende tijd zal duidelijk worden welke van de andere ingediende projecten een bijdrage zullen ontvangen. Hiervoor is 1,5 miljoen euro beschikbaar, waarbij alleen de beste projecten een bijdrage krijgen.

Openstelling maart 2017

Ook dit jaar zijn er kansen. We roepen dorpen en ondernemers op om met goede ideeën te komen. Van 6 tot en met 31 maart kunnen projecten weer ingediend worden. Op deze pagina is meer informatie te vinden over de komende openstellingsperiode en de procedure.