Collectiebeleid: spoor naar een duurzame toekomst


Het Industrieel Smalspoormuseum in Erica timmert aan de weg. Een paar jaar geleden heeft het museum al een nieuwe loods gebouwd met behulp van LEADER. Zie onderstaand filmpje voor een korte impressie hiervan.

Maar de enthousiaste vrijwilligers zitten niet stil! De komende tijd gaan ze bezig met het opstellen en uitvoeren van een collectiebeleid om het museum meer toekomstbestendig te maken. Het vormt een belangrijke stap op weg naar de museumerkenning en daarmee tot het gebruik van de landelijke museumkaart. Dit leidt tot meer landelijke publiciteit en versterkt de positie als toonaangevend smalspoormuseum.

Werkzaamheden zijn onder meer het inventariseren en documenteren van de collectie. Ook wordt er een spoortraject van 700 meter aangelegd waarover de nieuwe Schwingeltrein gaat rijden. Er worden bovendien diverse duurzaamheidsmaatregelen genomen.

Het project wordt uitgevoerd door de Stichting Noord Nederlandse Museum Spoorbaan. Ze werkt samen met verschillende partijen, waaronder het Reinwardt Academie (onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), onderwijsinstellingen in de regio en nabijgelegen musea en toeristische ondernemers binnen Veenland en Geopark de Hondsrug.