Langer op de Nuuverstee


Doel van dit project is om meer toeristen naar Borger te trekken en te zorgen dat zij de gemiddelde duur van hun verblijf verlengen. Dit project geeft een economische impuls door een kwaliteitsverhoging en uitbreiding van camperplaats De Nuuverstee. Innovatie, duurzaamheid en samenwerking staan centraal: de kwaliteitsverbetering bestaat o.a. aanleg van een bewegingstuin, sauna, duurzaamheidsmaatregelen, en de samenstelling van dagarrangementen samen met andere ondernemers.

Interview met de familie Hulshof - juli 2017

Eén van de projecten die afgelopen jaar een bijdrage heeft gekregen is de Nuuverstee. De familie Hulshof runt hier een camperpark met twee appartementen. Ik ga langs om te kijken hoe het gaat met de uitvoering van het project.

Wim en Roelie ontvangen me hartelijk in hun nieuw vergrote kantine waar het fijn zitten is. De sfeer is gemoedelijk. Af en toe komt er een gast binnen voor een ijsje, een praatje of de krant. Ik spreek met Roelie over het aanvraagproces, wat ingewikkelder was dan gedacht. “We hebben erg veel tijd gestoken in het maken van een goede aanvraag. Zo zijn we op een informatieavond van LEADER geweest waar we met LAG-leden hebben gepraat over onze plannen. Op een gegeven moment hebben we wel hulp ingeschakeld van Katoele Subsidie Experts. Zonder hen was het allemaal niet gelukt.” Roelie geeft aan dat met name de administratie erg precies komt. “Bij elke factuur moeten de nummers van het werkpakket genoemd worden, en moet er een betalingsbewijs bijgevoegd zijn. Ik heb inmiddels een dikke map vol!” De familie Hulshof heeft het aanvraagproces als langdurig en ingewikkeld ervaren maar was wel blij met de ondersteuning die de LAG-leden en het secretariaat gegeven hebben. En door de subsidie van LEADER kunnen ze hun goedlopende bedrijf verder uitbreiden en verbeteren.

collage nuuversteeEven later lopen we rond. “Na de verbouwing konden we ruimte maken voor een klein winkeltje. We verkopen hier bijvoorbeeld allerlei zelfgemaakte cadeautjes die door een groep dames uit Borger gemaakt worden. De bakker komt tegenwoordig elke ochtend vers brood brengen.” In 2016 waren ze beste camperplaats van Nederland, maar dat betekent niet dat ze nu stil zitten! “We willen onze gasten niet alleen meer service en voorzieningen bieden, maar ook een leuk en divers programma. We hebben afspraken gemaakt met ondernemers in de omgeving: morgen gaan we bijvoorbeeld op excursie naar een boer. We hopen dat onze gasten daardoor een goed beeld krijgen van de omgeving en willen ook het begrip tussen boeren en burger vergroten. Ook organiseren we wijnproefavonden en hebben we af en toe een optreden.”

Behalve de kantine is ook de toiletruimte vergroot. Er was daardoor ruimte voor een wasmachine en droger, want dat bleek voor veel gasten een echte meerwaarde te hebben. Wim: “Eerder hadden we soms gasten die even twee dagen weg waren en dan weer bij ons terug kwamen. Dan bleek dat ze naar een andere camping waren gegaan om de was te doen!”

collage nuuverstee2

Het terrein kon met de aankoop van een perceel grond uitbreiden waardoor er nu plek is voor 25 campers. Alle plekken zijn ruim opgezet en groen, met gras, haagjes en borders. “Omdat de tuin net aangelegd is, kost het onderhoud veel tijd. Op dit moment is het een fulltime baan!” Op het erf zijn ondergrondse vuilcontainers gekomen (minder stank) en een servicestation. Aan de andere kant van het terrein is de jeu-de-boulesbaan net klaar en zijn de voorbereidingen voor de bewegingstuin uitgevoerd. “De toestellen worden volgende maand geplaatst.’”tuin Nuuverstee

Het project is nog niet klaar. “We zijn nu even gestopt omdat de gasten anders overlast zouden hebben door de werkzaamheden. Maar deze winter gaan we weer door. Er komt onder andere nog een grote overdekte fietsenstalling met plaats voor 35 fietsen, en op de zolder van het grote gebouw maken we een sauna en hot tub met uitzicht over de landerijen. In april zijn we dan helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.“

Nieuwe camperplekken

Belangrijkste tips van de familie Hulshof? Vroeg beginnen, en als je geen ervaring hebt met Europese subsidies, op tijd hulp inschakelen van LAG, secretariaat of een subsidiebureau.

tekst: Marije Kattenwinkel foto's: Marije Kattenwinkel & familie Hulshof